شاخص بورس چیست

منظور از شاخص بورس چیست؟
شاخص ها معیار های مهمی هستند که با تحلیل وبررسی شان می توان وضعیت گذشته وحال بازار بورس را از جنبه های مختلف افت یا رشد بررسی کرد .در بورس فقط یک شاخص نداریم در صورتی که چند شاخص مختلف داریم که هر یک از آنان وضعیت بورس را از جنبه خاصی به ما نشان میدهند. محاسبه هر یک از این شاخصها از طریق فرمول متفاوتی صورت میگیرد.
شاخص کل بورس چیست؟
یکی از پرکاربردترین شاخصها که در اخبار ورسانه ها از آن به عنوان شاخص بورس تهران صحبت می شود. این شاخص نشان دهنده سطح عمومی قیمت و سود سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس است تغییرات شاخص کل، نماینگر میانگین بازدهی سرمایه گذاران در بورس است.
س این شاخص، هم تغییرات قیمت سهام و هم سودهای سالیانهای که شرکتها به شما پرداخت میکنند را محاسبه میکند.
نام دیگر شاخص کل، «شاخص قیمت و بازده نقدی» (TEDPIX) است. موردی که زمان بررسی شاخص باید به آن میزان تغییرات شاخص است که برای ما اهمیت دارد نه خود عدد شاخص. به عنوان مثال اگر شاخص کل بورس در طول یک سال از عدد ۲۰۰۰۰ به ۳۰۰۰۰ برسد – یعنی ۵۰% رشد کند – بیانگراین است که میانگین بازدهی بورس طی این یکسال برابر با ۵۰% بوده است.
باتوجه به فرمول محاسبه شاخص کل، هرچه شرکتها بزرگتر باشند – یعنی سرمایه بیشتری داشته باشند – تاثیر بیشتری روی شاخص کل خواهند داشت.
یک مطلب جالب دیگر بخوانید: سرخطی چیست؟
منظور از شاخص قیمت چیست؟
یکی از اصلیترین شاخصهای بورس شاخص قیمت است این شاخص، نشان دهنده روند عمومی قیمت سهام همه شرکتهای پذیرفته در بورس اوراق بهادار است. به عنوان مثال اگر شاخص قیمت بورس در یک سال، ۲۰ درصد رشد کند بیانگر این است که سطح عمومی قیمتها در بورس در طول یک سال گذشته به طور متوسط ۲۰ درصد رشدکرد
تفاوت این دو شاخص این است که در شاخص قیمت، تنها قیمت سهام شرکتهای بورسی در فرمول شاخص، مورد ارزیابی قرار می گیرد. در صورتی که در شاخص کل، علاوه بر قیمت، سود پرداختی سالیانه شرکتها هم در محاسبه شاخص محاسبه می شود در این شاخص همانند شاخص کل، وزن شرکتها در تاثیر آنها بر شاخص اهمیت دارد. به بیانی هرچه شرکت بزرگتر باشد – سرمایه آن بیشتر باشد – تاثیر آن بر شاخص قیمت بیشتر است.
نکته مهم در مورد شاخص
شاخص، عملکرد و وضعیت بورس را نشان میدهد، اما به عبارتی مثبت یا منفی بودن شاخص همیشه به معنی مثبت یا منفی بودن کل بورس نیست. در بسیاری از مواقع ممکن است چند شرکت بزرگ وزن زیادی – سرمایه و ارزش بازار زیادی – داشته باشند و با مثبت یا منفی شدنشان شاخص کل را مثبت یا منفی کنند. در صورتی که شرایط بسیاری از شرکتهای دیگر متفاوت است. در این جور شرایط شاخص هم وزن قیمت یا شاخص کل هم وزن میتواند به شکل مناسبتری وضعیت کلی بازار را به ما نشان دهد. چون در شاخص هم وزن، وزن تمام شرکتهای بورسی مساوی در نظر گرفته میشود و شرکتهای بزرگ نمیتوانند شاخص را به واسطه سرمایه زیادشان تحت تاثیر قرار دهند.
جهت شرکت وآشنایی بابورس در کلاس های مقدماتی رایگان بورس اینجا را کلیک کنید
دیدگاهتان را بنویسید