افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی چیست ؟

تجدید ارزیابی دارایی ها چیست ؟
شرکتها دلایل مختلفی بابت انجام افزایش سرمایه دارند از جمله به اصلاح ساختار مالی و افزایش ظرفیت وامگیری، تأمین مالی جهت افزایش ظرفیت تولیدی، تأمین مالی پروژههای بهینهسازی و …نام برد.
تجدید ارزیابی دارایی های شرکت
شرکتها داراییهایی مثل زمین، ساختمان، تجهیزات و تأسیسات را در بخش داراییهای غیر جاری(بلندمدت) و به قیمت تمامشده خریدطبق الزامات حسابداری ثبت میکنند. به عنوان مثال اگر شرکت یک قطعه زمین را در سال 1372 به قیمت ۱۰۰ میلیون ریال خریداری کرده است و الان مالکیت زمین از آن شرکت است، زمین در سال ۱۳۹8همچنان به قیمت ۱۰۰ میلیون ریال در دفاترحسابداری ثبت هست. با این وجود که ارزش روز آن ۱۰۰ میلیارد میباشد. شرکت جهت افزایش سرمایه باید پس از ارزیابیهای کارشناسی و اخذ کلیه ی مجوزها در ترازنامه قیمت زمین را به ۱۰۰ میلیارد ریال افزایش داده و مازاد را بهحساب سرمایه منظور نماید.
جهت شرکت در کلاس های آموزش رایگان بورس اینجا را کلیک کنید
نکات مهم افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
طبق قانون مالیاتهای مستقیم جز در بعضی از موارد، کلیه ی داراییهای بلندمدت شرکت در قانون مسیبایست مستهلک شوند و برای هرکدام از داراییها فرمول خاصی تعیین شده است. استهلاک داراییها در حکم هزینه ناشی از درآمد ایجادشده به وسیله آن دارایی بوده و از درآمدهای آن سال شرکت کسر می شود. از بین انواع داراییهایی که در جهت افزایش سرمایه مورداستفاده قرار می گیرد، زمین استهلاکپذیر نیست ولی بقیه داراییها استهلاکپذیر بوده و در طول زمان از ارزش دفتری آنها در ترازنامه کسر میگردد و بابت هزینه دوره گزارش می شوذ
طبق قانون تجارت(اصلاحیه) شرکتهایی که زیان انباشته بیشتر از نصف سرمایه خود در ترازنامه باشند براساس ماده ۱۴۱ قانون تجارت میبایست ضمن برگزاری مجمع فوقالعاده جهت بقا یا انحلال شرکت تصمیمگیری کنند. اگر در مجمع مورد نظر تصمیم به ادامه فعالیت گرفته شود، باید اقدام به افزایش سرمایه نمایند . با وجود وضعیت این مورد از شرکتها ( عدم وجود سود انباشته و عدم وجود وضعیت مناسب بابت افزایش سرمایه از محل آورده) مجبور به افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییهاست 2020
شرکتهایی که اقدام به افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی مینمایند طبق قانون مالیات های مستقیم باید معادل ۲۵ درصد از افزایش ذکرشده در قیمت دارایی مزبور ( در مثال ما ۲۵ درصد از اختلاف ۱۰۰ میلیون و ۱۰۰ میلیارد ریال ) را بهعنوان مالیات بپردازند و تا زمانی که داراییهای مزبور در تملک شرکت باشد باید هر ۵ سال تجدید ارزیابی را انجام دهند مگر دارایی تجدید ارزیابیشده بفروش برسد.
در راستای حمایت از شرکتها، دولت در بودجه خود مصوبه حمایتی از شرکتهای مشمول ماده ۱۴۱ را قرار داده و اعلام نموده که در طی سال مالی بعد شرکتهایی که اقدام به افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی میکند معاف از مالیات می گردد و این نکته بسیار مثبتی است. درواقع طی فرایند این افزایش سرمایه پولی وارد شرکت نمیشود.
قیمت سهم بعد از افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی ها از رابطه زیر محاسبه میشود:
دیدگاهتان را بنویسید